Efficiëntie en kwaliteitsverbetering door integraal capaciteitsmanagement – ervaringen bij het Katholisches Klinikum Mainz
Ziekenhuis voor gespecialiseerde zorg
- 717 bedden
- Jaarlijks ongeveer 45.000 patiënten
- Achterstallige renovatie / investeringsachterstand
- Locaties samenvoegen
- Financiering uit opbrengsten
Voldoende capaciteit is voor elk ziekenhuis een voorwaarde om verantwoorde zorg te bieden. Maar alle ziekenhuiscapaciteit heeft een “prijskaartje”. Tijdige beschikbaarstelling van benodigde middelen – de grootste uitdaging van ziekenhuismanagement – is een voorwaarde voor patiëntgerichte diensten en klinische kwaliteit in het ziekenhuis.
Met een software-oplossing voor dynamisch, Integraal Capaciteitsmanagement (ICM) is het mogelijk om verandermanagement en continue verbetering te versterken. Hulpmiddelen zoals planners en capaciteitsmanagers voor polikliniek, operatiekamers, verpleegafdelingen en verpleegkundigen bieden doorlopend inzicht in de prestaties van het ziekenhuis, waardoor geavanceerde analyses en voorspellingen mogelijk zijn.
Integraal capaciteitsmanagement bij KKM
Mainz (D) – Tim Hauenstein is hoofd van de organisatieontwikkeling aan het Katholisches Klinikum Mainz (KKM) en verantwoordelijk voor de implementatie van integraal capaciteitsmanagement.
Een integraal onderdeel van de “KKM 2025” -strategie die in de zomer van 2015 werd ontwikkeld, is de introductie van Integraal Capaciteitsmanagement (ICM). ICM en workflow-optimalisatie zijn essentiële componenten bij KKM om doelen te bereiken zoals grotere effectiviteit van zorgverlening en structurele kostenreductie. Samen leiden ze tot optimale coördinatie en gebruik van de beschikbare capaciteiten in het opnamecentrum, operatiekamers en verpleegafdelingen.
“Integraal capaciteitsmanagement biedt ons de tools en ondersteuning die we nodig hebben om” KKM 2025 “te plannen en uit te voeren: het samenvoegen van twee bestaande sites op één locatie zou zonder hen niet zijn verwezenlijkt.”
Gelijktijdig met de verhuizing wordt een renovatie uitgevoerd op de hoofdlocatie van KKM, die dateert uit de jaren zeventig. In cycli van 6 maanden zijn hele verpleegstations gesloten en andere heropend. Dit vereist regelmatige aanpassingen aan de capaciteitstoewijzing aan klinische afdelingen.
“De ICM-software in combinatie met het advies van Ximius heeft ons dashboards, prognoses en planningen gegeven, evenals controlemechanismen die het mogelijk maken om vraagpieken en dalen dynamisch te reguleren en aan te passen aan de steeds veranderende capaciteitssituatie.”
Tijdens de implementatie van de “KKM 2025”-strategie werd al vroeg erkend dat bepaalde organisatorische veranderingen nodig waren om activiteiten te verfijnen en bij te sturen. Aldus werden grotere verpleegstations verdeeld in kleinere compartimenten (units) om de gewenste flexibiliteit voor ICM te bereiken. Toegangs- en ontslagbeheer werden ook nieuw ingericht.
“Ondanks de voortdurende en ingrijpende veranderingen waren we bij KKM in staat om dankzij ICM duurzame, menselijke en competente patiëntenzorg te bieden.”
Tactische en operationele ICM-planning en -coördinatie bieden betere voorspellingen van medische en verpleegkundige activiteiten en helpen zo de wachttijden te verkorten. Bovendien kunnen schaarse middelen, zoals zorgverleners, worden vrijgemaakt voor patiëntgerichte taken en serviceverlening om zodoende kwaliteit, veiligheid en patiënttevredenheid te waarborgen. Aangezien ICM ook de werklast reguleert en de verantwoordelijkheid, onafhankelijkheid en dus de professionele ontwikkeling van werknemers bevordert, neemt hun tevredenheid over het algemeen toe.
Herkent u zichzelf?
Klinken de hierboven beschreven uitdagingen bekend? Heeft u last van een gebrek aan verpleegcapaciteit, hoge werkdruk of stagnerende patiëntenlogistiek? Dan is dit een kans om capaciteitsmanagement beter te leren kennen. U kunt ons bijvoorbeeld uitnodigen om een Quick Scan uit te voeren en uw potentieel voor een succesvolle efficiëntieverhoging te identificeren.